söndag 11 april 2010

Söndagsstek!

Här håller vi på traditionerna!
När jag var liten och man skulle åka till mor´mor på söndagsmiddag så blev det 99% en stek med sås och potatis. Så jag tänkte följa i dessa fotspår och servera en Porterstek denna fina vårsöndag.

Du behöver följande

1,5 kg benfritt nötkött t.ex. fransyska, oxstek eller rostbiff
1 flaska porter ( finns i de flesta butiker)
25 gr smör
1-2 dl vatten
2 matskedar ekologisk svartvinbärsgelé
Kinesisk soja efter smak o tycke ( Jag brukar ta ungefär en halv deciliter)
Torkade enbär 5-10 st beroende på hur mkt smak av enbären du vill ha
Hel svartpeppar samma som ovan
2 tsk timjan
2 st gula lökar
2 st köttbuljongtärningar

Ta fram en gryta där köttet ligger relativt "trångt"
Smält smöret i grytan och skiva löken och stek den lätt.
Blanda i resten av ingredienserna och koka upp din fond.
Lägg i köttet och låt sjuda i 1 1/2 timme
Vänd köttet 4 gr eftersom det inte fonden täcker köttet helt.
Köttet skall kännas mört när det är klart, kolla med termometer om du är osäker, då skall du ligga på en temp på ca 72 grader.
Stäng av plattan och låt köttet vila i fonden ca 20 min.

Medan köttet vilar gör du såsen

Du behöver följande
silat spad
3dl dl vispgrädde
1 msk soja
2 tsk vetemjöl (vispa ut med grädde så det inte blir klumpar)

Vispa ihop alltsammans och låt koka i 5min.
Smaka av med peppar och salt.


Nu kan du skära upp köttet i relativt tunna skivor och servera med sås och potatis. Vill du ha lite grönt till fungerar haricot vertes perfekt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar